fredag 23 augusti 2013

En av veckans gröna härligheter

Hej allihopa!
Nu har vi, Louise, Maria och Rebecca varit i Nyköping sedan i måndags och mycket har hänt. Det är svårt att tro att vi bara varit här i fyra dagar då vi har lärt oss otroligt mycket, träffas nya och gamla bekanta samt lärt känna olika platser i Sörmland.
Vi har deltagit i minst en workshop om dagen,  lyssnat på en hel del föreläsningar kring ämnet "Green Growth - regions towards an resource efficient europe" och fyllt våra anteckningsblock med intressanta tankar och noteringar. Vi anser alla tre att ämnet för årets sommarskola är relevant och intressant aktuellt vilket gör oss glada.
Utöver alla föreläsningar och workshops har Sörmlands region visat upp sina finaste sidor genom att bjuda med oss på studiebesök till anläggningar för olika innovativa omställningslösningar, bland annat naturbruksgymnasiet Öknaskolan.
Öknaskolan är en gymnasieskola och internat med 230 elever som läser vid 6 olika inriktningar; lantbruk, djur, trädgård, häst och viltvård. På skolan lär sig eleverna hur man tar hand om jordbruk men även hur man bygger en grön hållbar framtid genom innovativa och moderna lösningar. I utbildningen ingår ekologiskt tänkande och allt som odlas på området är ekologiskt och KRAV-märkt. Sörmlands region vill skapa många fler gröna jobb och efter utbildningen på Öknaskolan finns det stora möjligheter för studenterna att jobba inom den gröna sektorn.

Vi blev guidade runt av elever på skolans område och fick se en del av anläggningen som var väldigt stor. Det fanns bland annat en snickarbod, ett växthus och bikupor. 

Skolan odlar ekologiska tomater vilka innehåller mindre gifter än tomater som är odlade med bekämpningsmedel.  
Djuren som föds upp på skolan blir väl omhändertagna och mår mycket bättre än om de skulle föds upp på stora industrigårdar.
/Louise Häggquist


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar