måndag 5 augusti 2013

Miljösnack i Härnösand



Idag har min (Marias) eftermiddag spenderats tillsammans med Olle, Emilia och Linda på Landstinget Västernorrland i Härnösand. Det blev mycket miljösnack och skratt, så tack för ett roligt och lärorikt möte! Här är några av de intressanta projekten som Landstinget Västernorrland håller på med:


  • Solel-projektet Solklart ska dra igång till hösten:
    ”Landstinget har planer på att genomföra norrlands största satsning på solel. Satsningen innebär att 3200 kvadratmeter solpaneler med en årsproduktion av 400 megawattimmar sätts upp på taken vid de tre sjukhusen i länet.”
    http://www.lvn.se/Om-oss/Aktuellt/Solklart--norrlands-storsta-satsning-pa-solel-/

  • Och: ”På Härnösands gamla sjukhus finns nu världens första solenergianläggning som ger el, värme och kyla – samtidigt!”
    http://www.lvn.se/Miljo/Prioriterade-miljoomraden/Energi/Solenergi-i-Harnosand/
  • Användandet av snökyla för att kyla ner Länssjukhuset i Sundsvall:
    ”Anläggningen är den första i sitt slag i hela världen. Jämfört med den gamla anläggningen har elanvändningen minskat med över 90 procent och de miljöfarliga köldmedierna har i stort sett avvecklats. Det innebär i sin tur att utsläppen av koldioxid också minskats med 90 procent.”
    http://www.lvn.se/miljo/prioriterade-miljoomraden/energi/snokyla-i-sundsvall/

Även hållbara inköp inom landstinget, så som miljöbilar och ekologiska livsmedel, distansmöten, minskade matavfall och lättillgängligare kollektivtrafik var på agendan.

Så även fast vi gör väldigt mycket bra måste vi tänka ur ett internationellt perspektiv. För om hela världen levde och använde jordens resurser så som vi gör i Sverige skulle vi behöva 3 jordklot för att försörja alla. Därför ska det bli enormt intressant att se hur andra landsting och regioner inom EU arbetar.



/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar