fredag 23 augusti 2013

Slutsats: trafiken är vår största förorenare

Jag tänkte försöka fatta mig ganska kortfattat.

Igår hade vi under en workshop väldigt bra diskussioner om vilken den störta förorenaren är i våra regioner. Ganska övertygad var vi alla om att trafiken är det som bidrar mest till en dålig miljö.

Exempelvis nämnde jag, Rebecca, Sundsvalls Kommun och våran innerstadsluft. 
Vi har Sveriges sämsta innerstadsluft. 
Vår stadskärna ligger belägen emellan två underbara berg, nära havet. Vi har vacker natur, vackra byggnader och underbara horisonter. Vi försöker hålla stadskärnan vid liv, samtidigt som vi kväver människorna i den med gifter, partiklar och avgaser. 

MEN!! Vi har ett stort projekt på G! Vi lägger om E4an och låter den sträcka sig över Sundsvalls Fjärden, för att förhindra att den dåliga luft vi inandas håller sig i staden. Detta kommer vara klart hösten 2015. Jätte bra! Vi mår bättre, kärnan blir trevligare och gatorna blir lugnare. 

Det finns ju dock ett problem... avgaserna finns fortfarande kvar där och åker upp i vår atmosfär. Vi kommer inte att ha raderat ut ett miljöproblem. Kanske större delen av ett hälsoproblem, men Moderjord fortsätter kämpa. 

En så dålig inneluft som vi har i Sundsvall tyder ju verkligen även på att det passerar väldigt tung trafik. Vi måste börja satsa på infrastruktur! Vi måste satsa på bra järnvägar och billiga tåg. Vi måste satsa på bättre transportmedel för gods och människor. Även fast vi inte kvävs lika mycket efter hösten 2015, så kommer Moderjord fortfarande ha problem att andas. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar